En Son HaberlerFootball LeaksFutbol

Polis Jorge Mendes ve Bebe transferini araştırıyor

Portekiz polisi, Manchester United’ın Jorge Mendes ve temsilcisi olduğu Bebe transferini soruştuyor.

Kadınlar Günü Turları
Lizbon’daki Adalet Bakanlığı’na bağlı yolsuzlukla savaşan polis birimi, Manchester United’ın 11 Ağustos 2010’da Vitoria Guimaraes’ten 9 milyon avroya transfer ettiği genç golcünün transferini araştırıyor.

Jorge Mendes, Bebe’yi sezon başında Beşiktaş’a getirmişti

Sezon başında Beşiktaş’a kiralanan ve sakatlığı bir sorun boyunca 45 dakika bile oynamayan genç Portekizli’nin menajeri Jorge Mendes, daha önce de Cristiano Ronaldo, Nani ve Anderson gibi Portekizlileri, Old Trafford’a göndermişti.

Manchester United’daki transfer Bébé’nin Ağustos 2010’da 9 milyon avro (7,2 milyon £) karşılığında imzalanmıştı.

Bébé’nin temsilcisi Jorge Mendes’e 9 milyon avroluk ücretten 3,6 milyon avro (2,89 milyon £) ödenen anlaşma, şu anda Portekiz’de adli polisin yolsuzlukla mücadeleden sorumlu ulusal birimi tarafından cezai soruşturmaya tabi tutuluyor.

Lizbon merkezli yolsuzlukla mücadele birimi geçen ay, Bebe’nin eski menajeri Gonçalo Reis’e, Mendes’in United ile kazançlı bir anlaşma imzalamadan hemen önce Jorge Mendes’in Bebe’yi kendisinden uygunsuz bir şekilde kaçırdığı konusunda FIFA’ya resmi olarak şikayette bulunan bir mektup yazdı.

Gonçalo Reis'e, Mendes'in United ile kazançlı bir anlaşma imzalamadan hemen önce Jorge Mendes'in Bebe'yi kendisinden uygunsuz bir şekilde kaçırdığı konusunda FIFA'ya resmi olarak şikayette bulunan bir mektup yazdı
Gonçalo Reis, Jorge Mendes’in Bebe’yi kendisinden uygunsuz bir şekilde kaçırdığı konusunda FIFA’ya resmi olarak şikayette buldu.

Polis, Reis’ten Bébé ile olan ilişkisini ve Bébé’nin kendisiyle olan sözleşmesini feshedip Mendes ile sözleşme imzalamasından hemen önce olup bitenleri tanık olarak anlatmasını istedi.

Jorge Mendes’in soruşturmasını müfettiş Jose Cunha Ribeiro yürütüyor

Soruşturmayı yürüten müfettiş Jose Cunha Ribeiro’nun Reis’e gönderdiği polis mektubu, Gonçalo Reis’e bir süreç suçunun – ceza davasının – “profesyonel futbolcu Tiago Manuel Dias Correia’nın (‘Bebe olarak bilinir) transferiyle ilgili olduğunu bildirdi. Vit. Guimaraes’ten Manchester United’a (İngiltere)”.

Reis, Guardian’a, 23 Nisan’da yolsuzlukla mücadele biriminin genel merkezine geldiğinde Bébé ile olan ilişkilerinin her yönü ve oyuncuyla olan sözleşmesinin nasıl feshedildiği hakkında yaklaşık üç saat boyunca kendisiyle röportaj yapıldığını söyledi.

Gonçalo Reis, Müfettiş Ribeiro’nun kendisine polisin anlaşma şartlarının ne olduğu hakkında United’ı sorgulamayı planladığını söylediğini söyledi.

United’ın bir sözcüsü şunları söyledi: “Açıkçası polis bizden bilgi isterse onlarla işbirliği yaparız. Kimse yanlış bir şey yaptığımızı öne sürmüyor.”

Polis birimi, soruşturmalarının kapsamını veya transferin hangi kesin yönlerini araştırdıklarını hakkında resmi olarak açıklama yapmayı reddetti.

Bebe’nin transferinden önceki sezon olan 2009-10’da United, Premier Lig şampiyonluğunu Chelsea’ye bir puan farkla kaybetmiş ve Avrupa Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Bayern Münih’e elenmişti.

Ferguson, kadrosunu güçlendirmek için o yaz sadece üç genç oyuncuyla sözleşme imzaladı: gelecek vaat eden Meksikalı santrfor Javier Hernandez, savunma oyuncusu Chris Smalling ve Bebe.

Manchester United bu ücreti ödediğinde, Bebe’nin Portekiz ligindeki tek 2009-10 sezonuydu. Ve sezon öncesi altı hazırlık maçı oynadığı Portekiz birinci lig kulübü Vitória’ya imza atmıştı.

Ferguson bir süredir transfer piyasasının aşırı fiyatlandığından ve doğru değerde United kalitesinde oyuncu bulunmadığından şikayet ediyordu.

Ferguson ve United’ın CEO’su David Gill, kulübün 2009-2010’daki 286 milyon £’luk devasa gelirinin Glazer ailesinin 2005’te devralınmasıyla kulübe yüklenen borçlardan kaynaklanmasına rağmen, United’ın transfer pazarındaki tavrını her zaman reddettiler.

O zamandan beri bu politika United’a faiz, ücretler ve finansman masrafları olarak 500 milyon £’a mal oldu.

Aynı yaz 2010’da Abu Dhabi’den Şeyh Mansour bin Zayed el Nahyan’ın desteklediği City, bu sezon 30 Nisan’da City’nin 1-0’lık kritik derbi galibiyetinde emeklilikten dönen 37 yaşındaki oyuncuya üstünlük sağlayan Yaya Touré’yi satın aldı.

City ayrıca bir sezonun ardından Bayern Münih’e giden David Silva, James Milner, Mario Balotelli ve Jérôme Boateng’i kadrosuna katmak için de cömert bir harcama yaptı. Bu beş oyuncunun toplam harcaması 110 milyon £ oldu.

United her zaman Bebe ile sözleşme imzalamak için hızlı hareket ettiklerini ve Ferguson’un epik yöneticilik kariyerinde imza attığı ve daha önce hiç izlemediği tek oyuncu olduğunu söyledi. United, menajerin, Ferguson’un eski asistanı ve Portekiz milli takımının teknik direktörü Carlos Queiroz’un tavsiyesi üzerine Bebe’yi transfer ettiğini söyledi.

Carlos Queiroz’un menajeri de Jorge Mendes

Carlos Queiroz’un menajeri de Jorge Mendes’ti. Bebe, Jorge Mendes’in United’a olan kazançlı transferini tamamlamasından sadece birkaç gün önce, Mendes’in şirketi Gestifute’yle anlaşmıştı.

Gonçalo Reis, Portekiz’in yarı profesyonel üçüncü liginde Estrela da Amadora adına oynadığı sırada Bebe’yi temsil ederken, Bebe hâlâ bir eski evinde yaşıyordu. Haziran 2010’da Gonçalo Reis, Bebe’nin Vitoria’ya transferine aracılık etti.

İspanyol futbol gazetesi Marca, Mendes’in bir başkan temsilcisi olduğu Jose Mourinho’nun teknik direktör olduğu Real Madrid’in Bebe’yle ilgilendiği haberi yayınladığında, yalnızca sezon öncesi hazırlık maçları oynamıştı.

Carlos Queiroz'un menajeri de Jorge Mendes'ti. Bebe, Jorge Mendes'in United'a olan kazançlı transferini tamamlamasından sadece birkaç gün önce, Mendes'in şirketi Gestifute'yle anlaşmıştı.
Bebe’yi Manchester United’in yardımcı antrenörü Carlos Queiroz tavsiye etmişti. Carlos Queiroz’un menajeri de Jorge Mendes’ti.

Manchester United, Reis’in Bebe’den 5 Ağustos tarihli ve Gonçalo Reis’i menajeri olarak görevden alan bir mektup almasından iki gün sonra, 11 Ağustos’ta oyuncuyu 9 milyon € karşılığında imzaladı.

Daha sonra Vitória’nın genel kurul toplantısında Mendes’e menajer komisyonunun %10’unun ödendiği ve muhtemelen çok kısa bir süre önce oyuncunun “ekonomik haklarının” %30’unu açıklanmayan bir miktar karşılığında satın aldığı ve bunun ona 2,7 milyon Euro daha kazandırdığı bildirildi.

Gonçalo Reis’in bu hafta Fifa’ya gönderdiği şikayette, Mendes’in United’a transferde Bebe’yi temsil etmesi nedeniyle yaptırım uygulanması, oyuncunun ise Reis’in kendisini temsil etmesi için mevcut bir sözleşmesinin bulunması talep ediliyor. Reis, FIFA’nın lisanslı futbol menajerlerinin davranışlarını düzenleyen ve menajerlerin diğer menajerlerle mevcut sözleşmesi bulunan oyuncularla temas kurmasını ve “müşterileri diğer taraflardan uzaklaştıracak her türlü eylemi” yasaklayan kurallarına atıfta bulunuyor.

Gonçalo Reis, şikâyetinde, 9 milyon avroluk bir transferin “bir gecede müzakere edilip sonuçlandırılmasının muhtemel olmadığını” ve “kanıtların, bu türdeki ve mali öneme sahip transferlerin yoğun müzakerelerin sonucu olduğunu gösterdiğini, bazen başarıyla sonuçlanmasının birkaç hafta sürdüğünü” öne sürüyor. Sonuç olarak, olasılıklar dengesi üzerinden, transferin nihai olarak duyurulmasından önce hazırlanmasının en az birkaç gün sürdüğü sonucuna varılabilir.”

Gonçalo Reis, Bébé’nin hareketinin Portekiz kulübü Vitória ile United arasındaki uluslararası bir transfer olması nedeniyle FIFA’dan davayı karara bağlamasını istedi ve Mendes’in menajerlik lisansının geri çekilmesini veya “veya başka bir uygun yaptırımı” talep etti.

United o dönemde Bebe’yi imzalama kararının alındığını, anlaşmanın çok hızlı bir şekilde sonuçlandığını ve anlaşmanın haftalar sürmediğini söyledi. Mendes’in Porto merkezli ajansı Gestifute, polis soruşturması veya Reis’in şikayetiyle ilgili ayrıntılı sorularına yanıt vermedi.

Kurum daha önce Bebe’nin Gonçalo Reis’ten kaçırıldığını veya FIFA menajerlerinin kurallarını ihlal ettiğini reddetmişti.

Mendes’in kendisi de futbol acenteliği işinde Mourinho’yu ve yurt dışında kârlı hamleler yapan en iyi Portekizli oyuncuların çoğunu temsil edecek noktaya kadar hızlı bir yükseliş yaşadı. Daha önce United’la, Ağustos 2003’te Sporting Lizbon’dan dahi Cristiano Ronaldo’yu 12 milyon £ karşılığında, daha sonra Temmuz 2007’de Glazers’ın ilk yıllarında yine Sporting Lizbon’dan Nani’yi 25.5 milyon £ karşılığında imzalamak üzere anlaşmalar imzalamıştı. ve Brezilyalı Anderson, Porto’dan 27 milyon £ karşılığında.

Ferguson, 2007 yazında harcadığı 71 milyon sterlinden bu yana harcamalarını gözle görülür biçimde kısıtladı ve United’ın Temmuz 2009’da Ronaldo’yu 80 milyon sterlin karşılığında Real Madrid’e sattığında 68 milyon sterlin kar elde etmesine rağmen transfer piyasasındaki enflasyondan şikayet etmeye devam etti.

Neredeyse hiç profesyonel deneyimi olmayan bir oyuncu için aynı menajerle sözleşme imzalayarak Bebe’yi imzalamak için 9 milyon Euro buldu. Bebe geçen sezon United formasıyla sadece üç kupa maçına çıkmış, ardından geçen yaz Beşiktaş’a kiralanmış ve sakatlanmıştı.

Beşiktaş’ın Almeida transferindeki Jorge Mendes’li fon şifresini NationalTurk çözdü!

 

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu