EkonomiFutbolPolitika

Erdoğan: Kur, enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer

Merkez Bankası’nın dövizdeki hareketlilik nedeniyle piyasaya müdahale edildiği açıklamasının ardından 13,85’ten 12,47 seviyelerine düşen dolar/TL kuru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında 13,36 seviyesine yükseldi.

Yurt Dışı Konserler

Merkez Bankası’nın kura müdahalesinin ardından 13,85’ten 12,47’ye düşen dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kur dediğin bugün artar, yarın düşer” dediği konuşması sırasında 13,36’ya yükseldi

Erdoğan konuşmasında “Düşük kurla ülkemizi ithalat cenneti haline getirenlere geçit vermeyeceğiz. Asıl zenginliğin kur değeriyle değil ülkenin üretim gücüyle olduğunu biliyoruz” dedi.

“Faiz düştüğünde paradan para kazanan dışında kimsenin kaybı olmaz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kurdaki ve fiyatlardaki yükselişin makul sınırları aşan kısımları, yeni ekonomi politikamızın sonucu değil, o politikayı engelleme girişimlerinin neticesidir.

“Dünyanın her yerinde değişen, çeşitlenen, yeni araçlarla zenginleşen ekonomi politikalarına güzellemeler dizip ülkemizi 74 yıllık köhne IMF reçetelerine mahkum etmek isteyenlerin riyakarlıkları paçalarından akıyor.

“Sadece enflasyona bakarak Türk ekonomisini okumak haksızlık olur.

“Yüksek faiz, düşük kur üzerine kurulu sömürü düzenine bu ülke bir daha dönmeyecek.”

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin bugün uyguladığı ekonomi politikalarının bir anda ortaya çıkmadığını, 19 yıldır bu politikalara hazırlık yapıldığını söyledi.

“Gazi Mustafa Kemal’in Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki gayretlerinden itibaren pek çok devlet adamı aynı hedef için harekete geçmiştir ama bu gayretlerin hepsi tek parti faşizmi ve onun darbe, cunta görünümündeki farklı tezahürleri eliyle kesintiye uğramıştır” diyen Erdoğan, “Merhum İdris Küçükömer’in kalkınma ve yenilik düşmanı statükocular diye tanımladığı zihniyet, CHP’nine tarafında kümelenmiş iktisat ve siyaset mandacısı bir kesim olarak karşımızda durmaktadır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmanın bu noktasında “Bu mandacı kafanın dün ne dediğini şöyle bir hatırlayalım” diyerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun son faiz indirimi sonrasında yaptığı “akıl dışı indirim” yorumunun yer aldığı bir video gösterdi ve Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi:

“Bir taraftan yüzde 1’e indirin diyor, hem de yemin ediyor. Zaten sizin yemininiz de makbul değil, istediğiniz kadar yemin edin.

“Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir. Hiçbir zaman yüksek faizci olmadım ama siz mandacı tayfasınız.

“Son dönemde döviz kuru ve fiyat artışı üzerinden yürüyen tartışmalarda da aynısını yaptınız.

“Biz bu kifayetsiz muhterislere her zamanki gibi ‘Çok beklersiniz’ diyoruz.

“Dün vesayete, terör örgütlerine, darbecilere ve para baronlarına karşı hangi mücadeleyi verdiysek bugün de faiz lobisine, üretim ve istihdam düşmanlarına karşı aynı mücadeleyi veriyoruz.

“Kurla ilgili beklentinin rakamın seviyesi değil, istikrarının sağlanması konusunda olduğunun farkındayız.

“Pek çok gelişmekte olan ülkenin yerinde saymasına yol açan yüksek faiz üzerine kurulu yüksek faiz üzerine kurulu para politikasını artık terk ettik.

“Bunun yerine yatırımı, istihdamı, ihracatı esas alan bir büyüme stratejisine ve ona uygun adımlara geçmiş bulunuyoruz.

“Salgın döneminde Çin ile Avrupa ülkesindeki en önemli üretim merkezi olan ülkemizin neredeyse dünyada büyümesini sürdüren tek ülke haline gelmesini bu değişime borçluyuz.

“Bu değişimi ya şimdi yapacaktık ya da bir neslin daha hayallerinden uzak kalmasına rıza gösterecektir.

“Belki siyaseten en riskli fakat ülkemiz için en doğru planı biz yaptık, yapıyoruz.

“Faiz zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bir melanettir.

“Çıksın birisi siz faizi düşürerek, üretimi ve istihdamı artırarak yanlış yapıyorsunuz desin. Diyemez. Çıksın birisi düşük faiz ve yüksek kur istihdamı artırır, siz yanlış yapıyorsunuz desin. Diyemez.

“Biz yanlış yolda yürüyor olsaydık başkaları üretim ve istihdam güçlerini daha fazla artırarak önümüzü keserdi.

“Şu anda tüm sektörlerde kesintisiz bir kapasite büyütme yarışındayız.”

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu