Ekonomi

İspanyollar Garanti bankasının tamamına talip oldu

İspanya merkezli bankacılık devi BBVA Garanti Bankasının tamamını almak istiyor.

Yurt Dışı Konserler

İspanya merkezli bankacılık devi BBVA, hafta başında Garanti Bankası’nın yüzde 50,15’i için 2,6 milyar dolar teklif ederek bankanın tamamına talip oldu.

BBVA, Garanti Bankası‘nın hali hazırda yüzde 49,85’ine sahip.

İspanyol banka, bu hisseler için şimdiye kadar toplam 7 milyar dolar ödemişti.

BBVA’nın bu hafta attığı adım ise Garanti Bankası’nın diğer yarısına, daha önce harcadığının yarısına denk gelen bir parayla sahip olabileceğini gösteriyor.

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, TL’deki değer kaybıyla Türkiye’deki varlıkları güçlü olan şirketlerin dünyadaki muadillerine göre çok daha ucuz bir konuma geldiğini söylüyor.

Arzova, “Yüzde 50,15’i halka açık olan bir şirketin tamamen yabancı bir şirketin kontrolü altına geçebilecek olması aslında ülke varlığının bir satışı gibi, en azından keşke daha yüksek fiyata satılabilseydi” yorumunu yapıyor.

Bütün hisseleri satın alması gerek

Garanti Bankası’nın yüzde 50,15’i halka açık.

Garanti Bankası hissesinin Cuma günkü kapanış fiyatından yüzde 15 daha yüksek bir fiyat teklif etti. Bu da hisse başına 12,20 TL anlamına geliyor. ilk olarak 2010 yılında Garanti Bankası’nın yüzde 25 hissesini satın alınmıştı.

Doğuş Holding’den BBVA’ya dönüş

2014 yılında ise Doğuş Holding yüzde 14,89 hissesini pay başına 8,79 TL’den BBVA’ya sattı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakkı Öztürk’ün Twitter’da dikkat çektiği üzere bu hisse başına yaklaşık 4 dolara tekabül ediyordu.

BBVA, Şubat 2017’de ise Doğuş’un elinde kalan %9,95 pay için hisse başına yaklaşık 2,2 dolar ödedi. Şu an ise kalan paylar için yatırımcılara yaklaşık 1,2 dolar üzerinden çağrı yapıyor.

BBVA’nın Garanti Bankası’nın tamamına sahip olabilmesi için bütün hisseleri piyasadan toplaması gerek. Eğer bunu gerçekleştirebilirse şirketin geleceği için nasıl bir planı olduğu henüz bilinmiyor.

Turizm İşletmelerine Destek Paketi Uygulaması Başlıyor

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu