Gündem

Rusya Ukrayna Savaşı: Rusya bazı noktalardan geri çekiliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundaki Izyum ve Balakliya kasabalarından geri çekildiğini duyurdu.

Kadınlar Günü Turları

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya Ukrayna Savaşında Izyum’daki askerlerin “yeniden toparlanmak” için; Balakliya’daki askerlerin ise Donetsk cephesine destek oluşturmak için çekildiği belirtildi.

Ukraynalı yetkililer ise birliklerin, ülkenin doğusunda Ruslar çatışmaların ikmal merkezi olan Kupiansk’a girdiğini söyledi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy: Topraklarımızı geri alıyoruz

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de ülkenin güneyi ve doğusunda son bir haftada iki bin kilometrekarelik bir alanı Rusya’dan geri aldıklarını söyledi. Buna Harkov bölgesindeki 30 yerleşim yerinin de dahil olduğunu açıkladı.

Rusya tarafından yapılan açıklamada, “İzyum-Balaklıya birliklerinin geri çekilmesi ve organize bir şekilde Donetsk Halk Cumhuriyeti topraklarına sevkine yönelik üç günlük operasyon gerçekleştirildi. Rus birliklerinin zarar görmesini önlemek üzere, düşman ağır bir topçu atışına maruz bırakıldı” ifadelerine yer verildi.

Rus devlet haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, bu açıklamadan kısa bir süre sonra Harkov’un Rusya tarafından kontrol edilen bölgesinin baş yöneticisi, bölgede halkın Rusya’ya tahliye edilmesini önerdi.

Rusya tarafındaki Belgorod bölgesinin valisi de, sınırı geçmek için bekleyen insanlar için gıda, ısıtma ve tıbbi yardımın sağlanacağını söyledi.

İngiliz savunma yetkilileri, Rusya Ukrayna Savaşında Ukrayna’nın Rus kontrolündeki topraklara doğru 50km ilerlediğini söyledi.

Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirilen bir Rus zırhlı aracı
Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirilen bir Rus zırhlı aracı, 8 Eylül 2022 Harkov – NationalTurk

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Rus kuvvetleri büyük ölçüde gafil avlandı. Ukrayna birlikleri birkaç kasabayı ya ele geçirdi ya da kuşattı” dendi.

Rusya Ukrayna Savaşı: Yedi aydan sonra Harkov’da aynı tablo

Ukrayna’nın ülkenin en büyük ikinci şehri olan Harkov’un güneyindeki belirgin ilerlemelerinden günler sonra geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov Cumartesi günü yaptığı açıklamada, askerlerin Balakliya ve İzyum bölgelerinden Ukrayna’nın sumru Donetsk bölgesine yeniden toplanacağını söyledi. İzyum, Kharkiv bölgesindeki Rus kuvvetleri için önemli bir üsdü ve bu haftanın başlarında sosyal medya videolarında, Balakliya sakinlerinin Ukrayna birlikleri harekete geçerken sevinçle tezahürat yaptığı görüldü.

Konashenkov, Rusya’nın egemenliğini ilan ettiği doğu Ukrayna bölgelerinden biri olan Donbas’ı özgürleştirmeye yönelik özel askeri operasyonun belirtilen hedeflerine ulaşmak için Rus hamlesinin yapıldığını söyledi.

Donetsk’e konsantre olmak için geri çekilme iddiası, Rusya’nın bu yılın başlarında Ukrayna’nın başkentini almayı başaramadığı zaman güçlerini Kiev bölgesinden geri çekmek için verdiği gerekçeye benziyor.

Ukraynalı yetkililer Cumartesi günü erken saatlerde, Ukrayna birliklerinin İzyum’a hayati önem taşıyan malzemeleri kestiğini söyleyerek Harkov bölgesinde Rus güçlerine karşı bir karşı saldırıda büyük kazanımlar elde ettiklerini iddia ettiler.

Ukrayna, 400 kilometrekarelik bir alanı Rus ordusundan geri aldığını iddia ediyor

Ukrayna, 400 kilometrekarelik bir alanı Rus ordusundan geri aldığını iddia ediyor
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleh Nikolenko, twitter hesabından: Ukrayna birliklerinin, uzun süredir Rus cephe hattına ve ağır topçu ve diğer savaş alanlarına odaklanan İzyum’a ana tedarik yolu üzerindeki bir kasaba olan Kupiansk’ı geri aldığını da ileri sürdü. Nikolenko, İzyum’un 73 kilometre (45 mil) kuzeyindeki Kupiansk’ta bir hükümet binasının önünde askerleri gösteren bir fotoğrafı tweetledi.

Oleh Nikolenko: “Ukrayna birlikleri doğu Ukrayna’da ilerliyor, daha fazla şehir ve köyü özgürleştiriyor. Batılı askeri destekle birleşen cesaretleri şaşırtıcı sonuçlar getiriyor. Ukrayna’ya silah göndermeye devam etmek çok önemli. Rusya’yı savaş alanında yenmek, Ukrayna’da barışı kazanmak demektir” dedi.

Ukrayna Ordusu Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleh Nikolenko’yu onayladı

Ukrayna Ordusu saatler sonra, Kupiansk’taki güçlerini gösterdiğini ve ayrıca Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirildiğini öne süren bir mesaj yayınladı. Ukrayna ordusu, Rusya’nın Şubat ayında ele geçirdiği bir demiryolu merkezi olan şehre girdiğini hemen doğrulamadı.

Sosyal medyadaki videolar, Ukrayna güçlerini İzyum’un eteklerinde yol kenarındaki bir kontrol noktasında gösteriyordu. Görüntülerde şehrin adını taşıyan büyük bir heykel görülebiliyordu.

Ukrayna Ordusu
Ukraynalı bir zırhlı araç, Ukrayna’nın Kharkiv kentinde öne doğru ilerliyor. 8 Eylül 2022

Kiev’deki yetkililer, savaşın başlarında Rusya’nın işgal ettiği toprakları geri almak için bir karşı saldırı planı hakkında haftalardır ağzı sıkı bir şekilde konuşuyor ve bölge sakinlerini sosyal medyada bilgi paylaşmaktan kaçınmaya çağırıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky Rusya Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri doğruladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna birliklerinin karşı saldırının başlamasından bu yana Harkov bölgesindeki 30′dan fazla yerleşimi geri aldığını söyledi.

Zelenskyy, “Yavaş yavaş daha fazla yerleşimin kontrolünü ele geçiriyoruz, Ukrayna bayrağını iade ediyoruz ve halkımız için koruma sağlıyoruz” dedi.

Ukraynalı Kharkiv valisinin, altı aylık Rus işgalinin ardından Perşembe günü Ukrayna birlikleri tarafından geri alınan bir kasaba olan Balakliya’ya ulusal bayrağın çekildiğini bildirmesinin ardından konuştu.

“Balakliya Ukrayna’dır! Vali Oleh Syniehubov Telegram’da bugün Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyy liderliğindeki orduyla birlikte Ukrayna bayrağını kaldırdık” dedi.

Başka bir yerde, Ukrayna acil servisleri, Kharkiv bölgesinde bir Rus füze saldırısında 62 yaşındaki bir kadının evinin bir gecede yerle bir edilmesi sonucu öldüğünü bildirdi.

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu