AvrupaGündem

Sahra Çölü’ndeki nükleer kalıntılar 61 yıl sonra Fransa’ya ulaştı

Fransa'nın 61 yıl önce Sahra Çölü'nde yaptığı nükleer denemelerin radyoaktif kalıntıları kum fırtınalarıyla Fransa'ya ulaştı.

Kadınlar Günü Turları

61 sene önce Fransa, Cezayir topraklarında bulunan Sahra Çölü’nde nükleer çalışmalar yaptı. Aradan geçen 61 sene sonra nükleer denemelerin radyoaktif kalıntıları kum fırtınasıyla Fransa semalarına ulaştı. Cezayirli araştırmacılar yaşanan bu gelişmeyi “yılan terbiyecisinin yılan tarafından ısırılmasına” olarak ifade etti.

France Plus’a konuşan Cannes Üniversitesi Araştırmacısı Pierre Barbie, “Fransa’ya son dönemde ulaşan rüzgarlar beraberinde radyoaktif kalıntılı kumlar taşıdı. Fransa semaları, çöl kumları nedeniyle turuncuyla kaplandı” dedi.

Kum tanelerinin Fransa’nın Sahra Çölü’nde yaptığı nükleer denemelere ait radyoaktif “Cesium-137” maddesi taşıdığını söyleyen Barbie, söz konusu bulgunun Chapelle-Dubois bölgesinde alınan örneklere dayandığını anlattı.

Fransız akademisyen, radyoaktif Sezyum-137 maddesinin 30 yıl ömrü olduğunu bu sürenin ardından radyoaktivitesinin yarısını yitirdiğini ekledi.

61 yıl önce Sahra Çölü’nde neler yaşandı?

Fransa’nın Cezayir topraklarındaki Sahra Çölü üzerinde yaptığı “Mavi Çölsıçanı” isimli 13 Şubat 1961 tarihli nükleer denemelerin birincisinin 61. yıl dönümü yakın zamanda geride kaldı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum, bu dönemde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Fransa’nın nükleer denemesi 70 kiloton gücündeydi. Bu Hiroshima’ya atılan nükleer bombanın üç-dört katı büyüklüğünde. Bu patlamanın felaket radyolojik etkileri oldu” ifadelerine yer verdi.

Fransa, Cezayir’deki kanlı sömürge döneminde 1960-1966 yılları arasında 17 ayrı nükleer deneme yaptı. Cezayir, Paris’ten bağımsızlığını 1962 yılında kazanmasına rağmen Fransa bu nükleer denemelerine devam etti.

Cezayir, halen daha resmi olarak Fransa’dan nükleer denemelerinin yerini paylaşmasını ve olayın mağdurlarına tazminat ödenmesini talep ediyor. Paris ise aradan geçen yarım yüzyıla rağmen Cezayir’in bu taleplerini karşılıksız bıraktı.

Nicolas Sarkozy: Eski Fransa Cumhurbaşkanı 2 yılı ertelemeli 3 yıl hapis cezası aldı

Yunanistan Golden

Aslı

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu