En Son Haberler

Irak’ta karışıklık sürüyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan seyahat uyarısı yaptı

Irak ordusu, Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın destekçilerine, protesto gösterilerine son vermeleri çağrısı yapması sonrası başkent Bağdat'ta sokağa çıkma yasağını kaldırdı.

Yurt Dışı Konserler

Mukteda es-Sadr destekçilerinden, hükümet binalarının ve yabancı elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge’den çekilmelerini istedi.

Mukteda es-Sadr Irak halkına çağrı yaptı

Çağrıya uyan es-Sadr’ın destekçileri Yeşil Bölge’den ayrılmaya başladı.

Irak halkından özür dileyen es-Sadr ise protestoların devam etmemesi gerektiğini zira barışçıl karakterini yitirdiğini söyledi.

es-Sadr: Iraklı kanı dökmek artık yasaklanmıştır.

“Iraklı kanı dökmek artık yasaklanmıştır. Oturma eyleminin dahi son bulmasını istiyorum” diyen es-Sadr, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barışçıl gösterileri dahi istemiyorum…İnsanlar bu dehşet için neyi yanlış yaptı? Evlerinde güvendeydiler ve siz yolsuzluktan kurtulmak için insanların öldürülmesi kabul edilemez.”

Es-Sadr ayrıca Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin bazı liderlerinin de güvenlik güçleriyle çatışmalara karışmış olabileceğini söyledi.

Dün siyasetten tamamen çekildiğini açıklayan es-Sadr’ı destekleyen Şii milisler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en 23 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Es-Sadr’ın destekçileri Başkanlık Sarayı’nı bastı, çatışmalar Meclis çevresinde de sürdü.

Bağdat’ın dışında da çatışmalar var

Bağdat’ın yanı sıra Basra, Necef, Nasıriye ve Hille şehirlerinde de çatışmalar çıktığı bildiriliyor.

Yeşil Bölge’de bazı yabancılar da sokak çatışmalarının ortasında kaldı. Hollanda Büyükelçiliği çalışanları Almanya’nın diplomatik temsilciliğine taşındı.

Es-Sadr’ın destekçileri Temmuz ayından bu yana bir süredir Meclis’in feshi için oturma eylemi yapıyordu.

Irak polisi, es-Sadr’ın destekçilerine “Iraklılarının kanının dökülmemesi için derhal Yeşil Bölge’den çekilme” çağrısı yapmıştı.

Güvenlik yetkilileri, es-Sadr’a sadık milis gücü Barış Tugayları ile Irak ordusu üyeleri arasında da çatışma çıktığını açıklamıştı.

Sosyal Medya ve Twitter ‘da paylaşılan videolarda, bazı savaşçıların roket güdümlü el bombaları dahil ağır silahlar kullandıkları görülüyor.

Mukteda es-Sadr NationalTurk Haber

Mukteda es-Sadr Iraklı dini lider ve siyasetçidir. Irak’ta Amerika Birleşik Devletleri işgaline karşı direnen ve sonradan Barış Birlikleri adını alan Şii grup Mehdi Ordusu’nun Bağdat’ın kurtarılmış bölge olarak nitelendirilebilecek Sadr Kent bölgesinin liderliğini yaptı.

Şii dini lideri Ayetullah Muhammet Sadık es-Sadr’ın 4. oğlu ve Ayetullah Muhammed Bekir es-Sadr’ın damadıdır. Mukteda es-Sadr, Irak hükümetinin herhangi bir resmi unvanına sahip değildir fakat ülkenin en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir.

Dışişleri Bakanlığı’ndan seyahat uyarısı

Öte yandan, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Irak’a yönelik seyahat uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Bağdat’ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehre seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı, hali hazırda Irak’ta bulunan Türk vatandaşları için ise “kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları” tavsiyesinde bulundu.

İran da çatışmalar nedeniyle Irak ile sınırlarını kapattı ve Kuveyt vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü, olaylardan endişe duyduğunu ve “durumu yatıştırmak için acil adımlar atılması” tüm Avrupa ve Amerika’ya çağrıda bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Beyaz Saray’dan da sükunet çağrıları yapıldı.

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu