Yüksek Hızlı Tren Seferleri Başlıyor

Koronavirüs tedbirleri kapsamında durdurulan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin 28 Mayıs'ta yeniden başlayacağı açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, YHT seferlerinin sosyal mesafe kurallarına uygun olarak 28 Mayıs’tan itibaren başlayacağını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, konvansiyonel ve yüksek hızlı tren hatlarında sefer hazırlıklarını başlattıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Normalleşme sürecinde YHT’ler 28 Mayıs’tan itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-İstanbul hatlarında günde toplam 16 sefer yapacak. YHT biletlerinin satışına Ramazan Bayramı’nın ikinci günü başlanacak. Ancak tren biletleri öncelikle temassız olarak mobil uygulama/internet sitesinden ya da gişelerden satın alınabilecek. Çağrı merkezi ve acentelerden bilet satışı yapılmayacak. Bilet satış işlemleri yolcuların Kovid-19 ile ilgili durumlarını tetkik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı bilişim sistemleri veri tabanı üzerinden HES (Hayat Eve Sığar) koduyla gerçekleştirilecek. Sağlık otoritelerinin seyahat engeli koyduğu veya HES kodu alamayan kişilere bilet satışı yapılmayacak.”

Seferlerde sosyal mesafe kuralı ve izolasyona dikkat çekileceğinin vurgulandığı açıklamada bilet satışlarının yüzde 50 kapasite oranında koltuk atlayarak çapraz düzende yapılacağı bildirildi.

YHT’lerde her vagonun arka koltuklarının seyahat sürecinde yeni tip koronavirüs şüphesi duyulan yolcuların izole edilmesi için ayrılacağını kaydeden Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstüyle 20 yaş altı yaş grupları için ilgili makamlardan onaylı ‘Seyahat İzin Belgesi’ zorunlu olacak. Kontrol sırasında bu belgeyi ibraz edemeyenlerin seyahatleri iptal edilecek ve bilet ücretleri iade edilmeyecek. Yolcuların gara gelmelerinden trene binmelerine kadar ki süreçte de sosyal mesafeyi korumaları amacıyla ilgili personel tarafından denetlenmeleri sağlanacak.”

Exit mobile version