ABD İran Savaşı! İsrail karşı atağa geçti
ABD İran Savaşı‘nda Alman Deutsche Welle kanalının haberine göre İsrail ordusu Cuma sabahı erken saatlerde İran’ın başkenti Tahran’a yönelik geniş çaplı yeni bir saldırı dalgası başlattı.
İran devlet televizyonu Tahran’da patlamalar olduğunu bildirdi ve doğu Tahran’da yoğun hava saldırılarının evleri sarstığı aktarıldı.
ABD ordusu Perşembe gecesinden Cuma’ya bağlanan saatlerde İran’daki derin yeraltı balistik füze tesislerine B-2 gizli bombardıman uçaklarıyla çok sayıda ağır bomba attı.
ABD İran Savaşı‘nda İsrail güçleri Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney banliyölerini bombaladı. Burj el-Barajne ve Haret Hreik bölgelerinde gece boyunca birden fazla saldırı gerçekleşti.

İsrail ordusu Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesi için tahliye uyarısı yayımladı ve sivillerden evlerini derhal terk etmelerini istedi. Uyarının ardından bölgede yaşayanlar toplu şekilde kaçarken iki hastane personel ve hastaları tahliye etti.
Lübnan sağlık yetkilileri Pazartesi gününden bu yana İsrail saldırılarında en az 123 kişinin öldüğünü, 683 kişinin yaralandığını ve en az 90 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
Hizbullah İsrail sınırına 5 kilometre mesafedeki yerleşimlerde yaşayan İsraillilere tahliye çağrısı yaptı.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü balistik füze savunma hazırlık seviyesini yükseltti ve Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle savunma duruşunun yüksek seviyede tutulacağını duyurdu.
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Çarşamba günü Türkiye hava sahasına doğru ilerleyen bir İran füzesinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Bu olay savaşın başlamasından beri bir İran füzesinin ilk kez bir ittifak üyesinin hava sahasına yönelirken engellenmesi oldu.
Birleşik Krallık polisi Londra’da Yahudi topluluğuna bağlı kişi ve yerler hakkında İran adına casusluk yaptığı şüphesiyle dört kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişilerden birinin İran vatandaşı, üçünün ise Britanya-İran çifte vatandaşı olduğu bildirildi.
ABD-İsrail saldırıları sonrası Avrupa’daki Yahudi toplulukları ve kurumları güvenlik seviyelerini yükseltti. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi İsrailliler ve dünya genelindeki Yahudiler için saldırı riski uyarısı yayımladı.
İran’ın Körfez ülkelerine yönelik misilleme saldırılarında Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman’da sivil bölgeler ve altyapı hedef alındı ve yüzlerce kişi yaralandı.
İran savaşın ilk dört gününde Körfez ülkelerine İsrail’e kıyasla iki katından fazla roket ve yirmi katından fazla insansız hava aracı fırlattı.
Suudi Arabistan Riyad’ın doğusunda üç insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Ülke İran saldırılarına rağmen İran’a yönelik hava savaşına katılmadı.
Birleşik Krallık Kıbrıs’taki askeri üslerinin savunmasını güçlendirmek için iki Wildcat helikopteri, dört Typhoon savaş uçağı ve yüzlerce hava savunma personeli gönderdi. Mart başında bir İran insansız hava aracı Akrotiri üssünü vurdu ve iki saldırı daha engellendi.
ABD İran Savaşı’nda ABD donanmasına ait bir denizaltı Sri Lanka açıklarında İran’a ait IRIS Dena savaş gemisini batırdı. Bu olay İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bir denizaltının savaş gemisi batırdığı nadir olaylardan biri oldu.
Sri Lanka İran’a ait IRINS Buşehr gemisindeki yaklaşık 200 denizciyi Kolombo limanına tahliye etmeye başladı.
Japonya İran’da iki Japon vatandaşının gözaltında tutulduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Toşimitsa Motegi iki kişinin serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğünü söyledi.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ABD denizaltısında üç Avustralyalı askerin bulunduğunu ancak İran gemisinin batırılmasına katılmadıklarını açıkladı. Avustralya ABD-İsrail savaşında İran’a karşı askeri rol üstlenmeyeceğini bildirdi.
ABD İran Savaşı ile ilgili ABD Başkanı Donald Trump İran yönetimine yönelik daha büyük bir saldırı dalgasının henüz gelmediğini söyledi ve İran’ın deniz kuvvetlerini kaybettiğini ifade etti.
ABD İran Savaşı ile birlikte Dubai’de polis sosyal medya üzerinden güvenlik veya kritik tesislere ilişkin içerik paylaşılmaması yönünde toplu mesajlar gönderdi ve yanlış bilgilerin yeniden paylaşılmasının ulusal güvenliği tehlikeye atabileceğini bildirdi.
İran Körfez ülkelerinde bulunan ABD askeri üsleri nedeniyle bölgedeki ülkelerin meşru hedef olduğunu savundu.






