Ekonomi

Türkiye’yi İlgilendirmeyen Haber! Gıda Fiyatları Sert Düştü

Türkiye'de gıda fiyatları koronavirüs ve ramazan ayının etkisiyle artmaya devam ederken dünyada tam tersi yaşanıyor.

Kadınlar Günü Turları

Dünya gıda fiyatları, koronavirüs nedeniyle Nisan ayında keskin bir düşüş gösterdi. Birleşmiş Milletler gıda ajansı bugün yaptığı açıklamada, dünya gıda fiyatlarının koronavirüs pandemisinin ekonomik ve lojistik etkisiyle Nisan ayında üst üste üçüncü kez düştüğünü duyurdu.

Tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker için aylık değişiklikleri ölçen Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre (FAO) gıda fiyat endeksi, geçtiğimiz ay Mart ayına göre yüzde 3.4 düşüşle 165.5 puana geriledi.

Roma merkezli ajans, şeker fiyat endeksinin 13 yılın en düşük seviyesine gerilediğini de açıkladı.

Yağ Fiyatlarında da Düşüş

Bitkisel yağ fiyat endeksi yüzde 5.2 düşerken, süt endeksi yüzde 3.6, tereyağı ve süt tozu fiyatları çift haneli düşüş kaydetti.

Et endeksi de yüzde 2.7 düştü. FAO ayrıca, büyük üretici ülkelerin lojistik darboğazlara maruz kaldığını, birçok ülkede koronavirüs karantinalarının satışlarda keskin bir düşüşe neden olduğunu söyledi.

FAO ekonomistlerinden Upali Galketi Aratchilage, “Pandeminin etkisi olarak kapanan restoranlar, azalan hane halkı gelirleri, işleme tarafındaki tüketim ve işgücü kıtlığı üretim sistemlerini de etkiliyor” dedi.

Buğday ve Pirinç Arttı

Diğer endekslerin aksine, FAO’nun tahıl fiyat endeksi çok az düştü, çünkü uluslararası buğday ve pirinç fiyatları önemli ölçüde yükselirken, mısır fiyatları keskin bir şekilde düştü.

FAO, pirinç fiyatlarının Mart ayından itibaren yüzde 7,2 oranında arttığını ve bunun büyük ölçüde Vietnam’ın daha sonra yürürlükten kaldırılan geçici ihracat kısıtlamalarından kaynaklandığını söyledi. Buğday fiyatları ise yüzde 2.5 arttı.

Bununla birlikte, mısır da dahil olmak üzere kaba tanelerin fiyatları yüzde 10 düştü ve hem hayvan yemi hem de biyoyakıt üretimine olan talebin azalmasıyla sonuçlandı.

Yunanistan Golden

NationalTurk

NationalTurk gazetesi, yazarları ve yorumcuları en doğru ve tarafsız olarak gündeme dair en önemli haberleri size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu