Gündem

Avrupa’da ‘yaz saati’ uygulamasının yürürlükten kaldırılması gecikecek mi?

Yurt Dışı Konserler

Avrupa ülkeleri, Cumartesi gece yarısından itibaren “yaz saati” uygulamasına geçti. Saatler 1 saat ileri alındı ve Türkiye ile saat farkı azaldı. Halen Kıta Avrupası ile Türkiye arasında 1, İngiltere ile Türkiye arasında ise 2 saat fark var.

Bunun Avrupa’daki son yaz saati olması bekleniyordu. Çünkü Avrupa Parlamentosu (AP), yaz saati uygulamasının Ekim 2021’den itibaren tamamen kaldırılmasını kabul etmişti. Ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında anlaşma olmadığı için, uygulamadan vazgeçilip geçilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Avrupa’da birçok ülkede güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 1970’lerden bu yana yaz saati uygulanıyor. 1980’de Avrupa ülkeleri yaz ve kış saatlerini eşitleyen anlaşmayı imzaladı. Böylece bütün ülkelerde uygulama yaygınlaştı.

Ancak tasarruf önlemleri nedeniyle bu uygulama zaman içerisinde giderek daha az gerekli hale geldi. Ayrıca yaz saati uygulaması, insanların “biyoritmini bozduğu” ve ülkeler arasında zaman karmaşası yarattığı için eleştiriliyordu.

‘Her 10 kişiden 8’i yaz saati kaldırılsın diyor’

Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, yaz saati uygulamasından vazgeçmek, insan sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar doğuracak.

Yunanistan Golden

NationalTurk

NationalTurk gazetesi, yazarları ve yorumcuları en doğru ve tarafsız olarak gündeme dair en önemli haberleri size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu