AvrupaGündem

Malki cinayetinin üzerindeki sır perdesi, polisin ele geçirdiği bir görüşme kasetiyle kalktı.

Nesim Malki cinayetinin üzerindeki sır perdesi aydınlanıyor. Oğuz Işıklı'nın Macaristan'da yakalandıktan sonra Mehmet Sümbül'ü arayıp yardım istediği saptandı.

Kadınlar Günü Turları

Musevi asıllı tefeci Nesim Malki cinayetinin üzerindeki sır perdesi, polisin tesadüfen ele geçirdiği bir görüşme kasetiyle kalktı.

Bursa’da faaliyette bulunan ülkücü Burhanettin Türkeş’in Alaattin Çakıcı’yla yaptığı telefon görüşmesinin kasedini ele geçiren polis, Erol Evcil’in bağlantılarına ulaştı.

Daha sonra Erol Evcil’in cinayeti planladığı öne sürülen Mehmet Sümbül’le ilişkisini belirleyen polis, Malki’nin bürosundaki araştırmada, Evcil’in tefeciye kestiği yüklü miktardaki çeki ele geçirdi.

Çakıcı’nın Fransa’da yakalanmasının ardından Malki dosyasını yeniden açan polis, cinayeti iki ipucu sayesinde çözdü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yanı sıra, soruşturmaya katılan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’yla İstihbarat Daire Başkanlığı uzmanları, Türkeş’le Çakıcı arasında geçen konuşma kasedini ele geçirdi.

Halen İstanbul’da gözaltında bulunan Türkeş’in 1995’te Çakıcı’yla yaptığı telefon görüşmesinde, arkadaşı olan Bursalı işadamı Evcil’in, Malki tarafından alacağı nedeniyle sıkıştırıldığını belirterek, Çakıcı’dan yardım istediği ortaya çıktı.

19Çakıcı’nın Evcil’in kendisini aramasını istediği, ancak Evcil’le görüşmesinden kısa süre bir sonra Malki’nin Bursa’da öldürülmesi üzerine yeniden Türkeş’le bağlantı kurarak “Cinayeti benim üzerime mi yıkacaksınız?” diye tepki gösterdiği belirlendi.

Malki cinayeti öncesi ve sonrası yapılan görüşme kayıtlarının ele geçirilmesi üzerine polis, bir yandan olay sonrasında tanışan Alaattin Çakıcı – Erol Evcil yakınlaşmasını değerlendirirken, diğer yandan da Evcil’in Malki’yle olan mali bağlantısını yeniden incelemeye aldı.

Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, dosyanın yeniden açılmasıyla birlikte Malki’nin mali kayıtlarını incelerken, Evcil’in borçlarına karşılık öldürülen işadamına kestiği çeki ele geçirdi. Soruşturma bunun üzerine doğrudan Evcil ve bağlantılarına kaydırıldı.

İstanbul polisi halen gözaltında bulunan bazı eski polislerin olayla bağlantısını ortaya çıkarmaya çalışırken, Mehmet Sümbül cinayetin planlayıcısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Evcil’le önceden hiçbir bağlantısı olmayan Sümbül’ün cinayetin ardından Evcil’le yoğun para hareketine girdiğinin saptanması üzerine, İstanbul polisi Sümbül’ü takibe aldı.

Altı aylık takipte Sümbül, ilk olarak sahte bilgilerle pasaport almak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu. Polis, pasaport verdiği Sümbül’ü yurtdışına çıkmak üzereyken havalimanında yakaladı, ancak takip edildiğini anlamaması için serbest bıraktı.

Faaliyetlerini sürdüren Sümbül, Çakıcı’nın yakalanmasının ardından Evcil’in yurtdışına çıkmasıyla yeniden pasaport başvurusunda bulundu.

İki hafta önce ikinci kez yine sahte bilgilerle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne başvuran Sümbül, Atatürk Havalimanı’ndan çıkış yapmak isterken gözaltına alındı. Organize Suçlar Şubesi’nde sorgulanan Sümbül’ün, İtalya, Fransa ve İspanya hattında gezen Evcil’le görüşmek için yurtdışına çıkmak istediği belirlendi.

Sümbül’ün polisin takibi sırasında, sık sık Malki’nin ortağı Hasip İplik Şirketi’nin sahibi Yaşar ve Erol Erkohen’le, Musevi asıllı bazı işadamlarından para isteyerek “Malki gibi sizi de öldürürüm” tehdidinde bulunduğu ortaya çıktı.

Sümbül’ün halen gözaltındaki Bursa eski Emniyet Müdür Yardımcısı ve Evcil’in yanında çalışan Yusuf İlhan’la yakın ilişkide olduğu belirlendi. Sümbül’ün cezaevinden çıktıktan sonra Musevilere karşı faaliyet gösteren dinci gruplar arasında yer alan Yeryüzü grubuyla da bağlantı kurduğu anlaşıldı.

İstanbul polisinin elde ettiği bilgiler, Sümbül’ü Malki cinayetinin “kilit ismi” haline getirirken, olayda tetikçi olarak adı geçen Oğuz Işıklı’nın geçen hafta Macaristan’da yakalandıktan sonra Mehmet Sümbül’ü arayıp yardım istediği saptandı. Sümbül’ün görüşmede Işıklı’ya serbest bırakılması halinde “ortadan kaybolması” talimatı verdiği belirlendi.

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu