Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
DünyaAmerikaOrtadoğu

ABD İran Savaşı! WSJ’den Trump iddiası

ABD İran Savaşı! Wall Street Journal’ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, 3 Nisan’da İran üzerinde düşürülen F-15 savaş uçağındaki iki Amerikan hava personelinden birinin kayıp olduğu bilgisini aldıktan sonra saatlerce yardımcılarına bağırdı.

ABD İran Savaşı! ABD’de Donald Trump yönetimine ilişkin dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. Wall Street Journal’ın üst düzey yönetim yetkililerine dayandırdığı haberde, İran üzerinde düşürülen bir F-15 savaş uçağının ardından yaşanan krizde Trump’ın öfke patlaması yaşadığı ve gelişmeler sürerken bazı kritik bilgilendirme toplantılarının dışında bırakıldığı ileri sürüldü. Beyaz Saray ise bu tabloyu kabul etmedi ve Trump’ın süreç boyunca “istikrarlı bir lider” olduğunu savundu.

ABD İran Savaşı! Kayıp hava personeli kriziyle başlayan iddia

Habere göre kriz, 3 Nisan’da bir Amerikan F-15 Eagle savaş uçağının İran üzerinde vurulmasının ardından başladı. Uçaktan atlayan mürettebattan biri kısa sürede ABD güçleri tarafından kurtarılırken, diğer personelin 24 saatten uzun süre düşman hattının gerisinde kaldığı belirtildi. Bu durumun Washington’da yüksek riskli bir kurtarma operasyonunu tetiklediği, zamanla yarış başlatıldığı aktarıldı.

Trump’ın saatlerce bağırdığı öne sürüldü

Wall Street Journal’ın haberine göre Trump, iki Amerikan hava personelinden birinin kayıp olduğu bilgisini aldıktan sonra yardımcılarına saatlerce bağırdı. Trump’ın yaşananları İran rehine kriziyle kıyasladığı ve bu görüntülerin zihninde güçlü biçimde yer ettiği belirtildi.

Krizin büyümesiyle birlikte, Başkan Yardımcısı JD Vance ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Susie Wiles’ın da aralarında bulunduğu üst düzey isimlerin Durum Odası’na bağlanarak dakika dakika gelişmeleri takip ettiği kaydedildi.

ABD İran Savaşı! Savaş odası toplantılarına alınmadığı iddia edildi

Haberde en dikkat çeken başlıklardan biri de Trump’ın bu toplantılara dahil edilmediği iddiası oldu. Wall Street Journal’a konuşan yetkililere göre Trump’a yalnızca “önemli anlarda” telefonla bilgi verildi. Yardımcılarının Trump’ın sabırsız tavrının gerçek zamanlı operasyonel karar alma sürecinde faydalı olmayacağını düşündüğü ve bu nedenle onu odanın dışında tuttuğu öne sürüldü.

Beyaz Saray iddiaları reddetti

Beyaz Saray ise bu iddialara karşı çıktı. Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın süreç boyunca “ülkenin ihtiyaç duyduğu istikrarlı lider” olarak kaldığını söyledi. Aynı açıklamada, yürütülen operasyonun Trump’ın İran’ın nükleer silah geliştirme kapasitesini engelleme hedefiyle uyumlu olduğu savunuldu.

İkinci personelin de kurtarıldığı bildirildi

Habere göre ilk hava personelinin 3 Nisan’da kurtarılmasının ardından ABD kurumları ikinci kişiyi bulmak için çalışmaları yoğunlaştırdı. 4 Nisan akşamı ise kayıp mürettebatın da sağ olarak kurtarıldığı bilgisi Trump’a iletildi. Üst düzey bir yönetim yetkilisinin ifadesine göre operasyon, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın kayıp askerin yerini Pentagon ve Beyaz Saray’a bildirmesi sayesinde mümkün oldu.

CIA’nın aldatma planı yürüttüğü öne sürüldü

Haberde, operasyonun adeta “samanlıkta iğne arama” niteliği taşıdığı ifade edildi. Kayıp askerin dağ yarığında bulunduğu, CIA’nın ise personelin zaten bulunup çıkarıldığı yönünde yanlış bilgi yayarak bir aldatma kampanyası yürüttüğü iddia edildi. Bu stratejinin operasyonun başarısında etkili olduğu öne sürüldü.

Trump’ın paylaşımı ve sonraki sert mesajları

Wall Street Journal’ın haberine göre Trump, kurtarma operasyonunun ardından gece yarısına doğru Truth Social hesabından paylaşım yaptı ve kurtarılan askeri “cesur bir savaşçı” olarak tanımladı. Haberde, Trump’ın yerel saatle yaklaşık 02.00’de uyuduğu da belirtildi. Ertesi sabah ise söylemini daha da sertleştirdiği aktarıldı. Trump’ın, İran’a Hürmüz Boğazı’nı yeniden açma çağrısı yaptığı, bunu ağır ifadeler içeren mesajlarla dile getirdiği belirtildi.

7 Nisan’da ise İran’ın boğazı açmaması halinde “bu gece bütün bir medeniyet ölecek” tehdidinde bulunduğu, ancak birkaç saat sonra 8 Nisan’da başlayacak iki haftalık kırılgan ateşkesi duyurduğu kaydedildi.

“Allah’a övgü” ifadesini bilerek kullandığı iddiası

Haberde yer alan bir başka iddiaya göre Trump, danışmanlarından birine dini göndermeli ve sıra dışı ifadeleri bilinçli şekilde kullandığını söyledi. Wall Street Journal’ın aktardığına göre Trump, “Allah’a övgü” ifadesini özellikle seçtiğini, bu yolla öngörülemez ve saldırgan görünmek istediğini belirtti.

Haberde, Trump’ın bu tür mesajların İran liderleri üzerinde etkili olacağına ya da onları rahatsız edeceğine inandığının öne sürüldüğü aktarıldı.

İddialar Washington’da da tartışma yarattı

Wall Street Journal’ın haberine göre bu açıklamalar dünya çapında alarm yarattı. ABD’de bazı milletvekillerinin de Beyaz Saray’la temasa geçerek Başkan’ın ruh haline ilişkin netlik talep ettiği belirtildi.

Böylece İran kriziyle ilgili askeri gelişmeler kadar, Trump’ın kriz anındaki tutumu da Washington gündeminin önemli başlıklarından biri haline geldi.

 

Yunanistan Golden

NationalTurk FR

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır.NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu