Gülistan Doku soruşturmasında Tuncay Sonel tutuklandı
Gülistan Doku dosyası kapsamında Elazığ’da gözaltına alındıktan sonra Erzurum’a getirilen eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel hakkında tutuklama kararı verildi.

Gülistan Doku soruşturmasında yürütülen adli süreçte eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel hakkında yeni bir karar çıktı. Elazığ’da gözaltına alındıktan sonra Erzurum’a getirilen Sonel, emniyetteki 3 günlük sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Yaklaşık 8 saat süren savcılık ifadesinden sonra mahkemeye çıkarılan Sonel’in tutuklanmasına karar verildi.
Tuncay Sonel 3 günlük sorgunun ardından adliyeye sevk edildi
Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan Tuncay Sonel, daha sonra kara yoluyla Erzurum’a getirildi. Erzurum Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’nde 3 gün boyunca sorgulanan Sonel, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Erzurum Adliyesi’ne götürüldü.
Adliyeye geniş güvenlik önlemleri altında getirilen Sonel’e, Gülistan Doku soruşturmasıyla ilgili iddialar yöneltildi.
Sim kart sorusuna “hız kazanmak” yanıtı verdi
Savcılık ifadesinde en dikkat çeken başlıklardan biri, Gülistan Doku’ya ait sim kartın neden adli birimlere teslim edilmediği sorusu oldu. Sonel, bu soruya “hız kazanmak” gerekçesiyle cevap verdi.
Sonel ifadesinde, “Valilik binasından çıkarken Aygül Doku’yu ağlarken gördüm. Bana ’Sayın Valim bir sim kart var, savcıya ulaşamıyorum, almıyorlar’ dedi. Ben de insani mülahazalarla aldım. Arama kurtarma yoğun devam ettiği için konum bilgisine hızlıca bakılması amacıyla, Ankara’da teknik bilgisine güvendiğim Gökhan komisere gönderdim” dedi.
Kamera kayıtlarıyla ilgili talimat vermediğini söyledi
Bilirkişi raporlarında olay günü viyadüğü gören kameraların aktif olduğu ancak emniyet görevlilerinin “kameralar çalışmıyordu” şeklinde tutanak tuttuğuna ilişkin soruya da yanıt veren Sonel, delillerin silinmesi yönünde talimat vermediğini savundu.
Sonel, “Bu kamera kayıtlarının silinerek delillerin yok edilmesi talimatını ben vermedim. Üniversite bünyesinde teknik bir konu varsa oraya sorulmalıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Tunceli Emniyeti’nin ’arıza yoktu’ şeklindeki cevaplarından haberim yoktur. Muhatabı İl Emniyet Müdürüdür” ifadelerini kullandı.
Birden fazla suçtan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi
Yaklaşık 8 saat süren savcılık sorgusunun ardından Tuncay Sonel, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, “sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme”, “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” ve “resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” suçlarından tutuklama talebiyle 1. Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildi.
Cezaevine gönderildi
Mahkeme heyeti, yapılan duruşmanın ardından Tuncay Sonel’in tutuklanmasına karar verdi. Sonel, karar sonrası Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gönderildi.






