En Son Haberler

Erol Evcil, Sivas Demir Çelik Fabrikası’nı böyle aldı

Fabrika önce, Özelleştirme İdaresi tarafından Selahattin Rüstemoğlu'na satıldı. Rüstemoğlu borçlarını ödeyemeyince, TMSF el koydu ve Erol Evcil'e devredildi

Kadınlar Günü Turları

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 6 ilde düzenlenen “Bozuk Para” operasyonunda gözaltına alınan Erol Evcil’in Erege Metal ve Sivas Demir Çelik Fabrikası’nı alma süreci, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire başkanı Hanifi Avcı’nın 23 Mart 2005’te yazdığı raporda detaylarıyla anlatılıyor.

01Operasyon dosyasına da giren rapora göre, Ağustos 2004’te Sivas Demir Çelik’in Evcil’e geçişi şu süreci izledi:

Devlete 360 milyon dolara mal olan fabrika, yıllık 9 milyon 679 bin dolar bedelle, yedi yılda yedi taksitte Sivas Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu Siv-Yat AŞ’ye satıldı. Siv-Yat Başkanı Rüstemoğlu, zaman içinde hisseleri alarak, fabrikanın yüzde 97’sinin sahibi haline geldi.

Ancak Siv-Yat’ın yalnızca 1.29 milyon dolar ödemesi, sözleşmedeki 20 milyon dolarlık yatırım ve üretim kapasitesinin yüzde 50’nin altına düşmeyeceği hükmünü yerine getirmemesi üzerine ÖİB, satış sırasında Kentbank’ın verdiği 6 milyon 776 bin dolarlık teminat mektubunu nakde çevirdi.

Bunun üzerine Kentbank fabrikaya haciz koydurdu. TMSF’nin Kentbank’a el koymasından sonra borç Hazine tarafından karşılanırken, TMSF 84 trilyon liralık alacağı nedeniyle fabrikaya icra yoluyla el koydu.

Rüstemoğlu aldı TMSF’in el koymasından sonra Rüstemoğlu, 2004 sonuna kadar ilk taksit olarak 7 milyon dolar ödeme yapması ve buna karşılık icra takiplerinin durdurulması konusunda protokol imzaladı. Ağustos 2004’te Evcil’in talimatıyla Ali Doğan ve avukatı Aydoğan Semizer, Rüstemoğlu ile bir anlaşma yaptı.

Fabrikanın ilk taksidini Evcil’in ödemesini öngören anlaşma 12 milyon dolarlıktı, ancak Evcil, Rüstemoğlu’na sadece bir milyon dolar ödedi. Evcil, 29 Eylül 2004’te, Sivas’lı olan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile Ankara’da bir görüşme yaptı. Şener, fabrikanın taşınmaması ya da sökülmemesi şartıyla Evcil’le mutabık kaldı.

Erol Evcil, bir gün sonra TMSF’ye 2 milyon 390 bin dolar, 14 Ekim 2004’e kadar da beş taksitte 6 milyon 390 bin dolar gönderdi ve Sivas Demir Çelik’i aldı. Son operasyonla birlikte de TMSF, sonraki taksitleri ödenmeyen ve halen kendisine 138 milyon dolar borcu bulunan Evcil’in yönetimindeki 20 şirketle birlikte, Sivas Demir Çelik’e yine el koydu ve kayyum atadı.

Yunanistan Golden

NationalTurk - Londra

NationalTurk Haber Merkezi, En Son Haberleri Gündemi, Spor Haberlerini, Ekonomi, Seyahat, Magazin, Politika ve Son Dakika Haberlerini en doğru ve objektif şekilde size ulaştırır. NationalTurk | Objektif | Bağımsız | Farklı

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu