En Son HaberlerFutbolTürkiye

Beşiktaş Kulübünün son 10 yılını denetleyen KPMG şirketi KAP’a bildirdi. 10 yıl içinde 102 milyon Euro yok

Dönemin 6,5 yılında icra kurulu başkanı ve ikinci başkanlık yapan Ahmet Nur Çebi'nin istifası gündemde

Kadınlar Günü Turları

Beşiktaş, 2009 ile 2019 yılları arasındaki dönemi kapsayan özel incelemede 102 milyon Euro’luk istisnai durum tespit edildiğini açıkladı.

Beşiktaş Kulübünden yapılan açıklamada:

“KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından hazırlanan ve 2009-2019 yılları arasındaki dönemi kapsayan Özel Kapsamlı İnceleme Raporu 23.12.2021 tarihinde Kulübümüze teslim edilmiştir.

Anılan raporda Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ve Bağlı Ortaklıkları için toplamda 102.200.434 EUR tutarında istisnai durum tespit edildiği görülmüştür (Gelir-Gider kayıtlarında yer alan tutarlar; TCMB tarafından evrak-kayıt tarihlerinde açıklanmış olan EUR alış kurları dikkate alınarak, Bilanço kayıtlarında yer alan tutarlar; TCMB tarafından 20.10.2019’da açıklanmış olan EUR alış kuru dikkate alınarak, belirli bir dönem içinde oluşan tutarlar ise; ilgili döneme ilişkin TCMB tarafından açıklanmış olan EUR alış kurları dikkate alınarak hesaplanmıştır).”

BEŞİKTAŞ’TA 2009-2019 YILLARI ARASINDA KİMLER SORUMLU ?

Söz konusu dönemlerde Yıldırım Demirören ile Asbaşkan Metin Keçeli , Fikret Orman ve Ahmet Nur Çebi başkan ve başkan yardımcılıkları yaptılar

2007 / 2009 Yıldırım Demirören’in 18 kişilik yönetim kurulu listesi

Asil üyeler: Ertuğrul Kumcuoğlu, Kenan Öner, Ertunç Soğancıoğlu, Levent Erdoğan, Behçet Ümitlen, Numan Ceyhan, Celalettin Kolot, Halim Aydın, Hüseyin Yücel, İlhan Durusoy, Gülnaz Arsel, Bülent Deriş.
Yedek üyeler: Nedim Sarsmaz, Emir Tamer, Murat Çelik, Hakan Aksoy, Şeref Yalçın, Mayir (Mario) Berk.

2010-2012 Yıldırım Demirören’in yönetim kurulu listesi

Yıldırım Demirören’in yeni yönetim kurulu listesinde yer alan yöneticiler şunlardı:  Metin Keçeli, Erdoğan Toprak, Serdar Adalı, Ertunç Soğancıoğlu, Fahrettin Curoğlu, Engin Baltacı, Mete Düren, Doğan Küçükemre, Alaaddin Aykaç, Cengiz Zülfükaroğlu, Emin Önal, Orhan Saka, Sinan Vardar, Mehmet Soysal, Ahmet Akpınar, Hakan Aksoy, Şeref Yalçın, Necip Sever.

2012-2019 Fikret Orman ve Ahmet Nur Çebi’nin yönetim kurulu listesi

Ahmet Nur Çebi’nin 6,5 yıl  2.Başkanlık yaptığı Fikret Orman’ın 2012 yılı yönetim kurulu listesinde şu isimler yer aldı:

Asil Üyeler: Ahmet Nur Çebi, Tamer Kıran, Ahmet Kavalcı, Deniz Atalay, Umut Güner, Adnan Dalgakıran, Berk Hacıgüzeller, Levent Erdoğan, Nusret Altınbaş, İsmet Berkan, Cem Bilge, Yalçın Kaya Yılmaz

Ahmet Nur Çebi 6,5 yıllık bu süre içinde 2. Başkanlık görevi dışında icar kurulu başkanlığı ve futbol şubesinden sorumlu yöneticilikte yaptı.

Fikret Orman’ın 2018/19 yılı yönetim kurulu listesinde şu isimler yer aldı:

Fikret Orman’ın yeni Yönetim Kurulu Listesi şu isimlerden oluşuyor: Serdal Adalı – Ahmet Ürkmezgil – Umut Güner – Şafak Mahmutyazıcıoğlu – Deniz Atalay – Ahmet Kavalcı – Hüseyin Yücel – Hüseyin Mican – Hakan Özköse – Erdal Karacan – Melih Aydoğdu – Doğan Küçükemre – Serkan Yazıcıoğlu.

Beşiktaş’tan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen yazıda ise şu ifadeler kullanıldı: 

“Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ‘nden 24.12.2021 tarihinde tarafımıza gönderilen yazıya göre, KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından hazırlanan ve 2009-2019 yılları arasındaki dönemi kapsayan Özel Kapsamlı İnceleme Raporu 23.12.2021 tarihinde Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’ne teslim edilmiştir.

Anılan raporda Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ve Bağlı Ortaklıkları için toplamda 102.200.434 EUR tutarında istisnai durum tespit edildiği, ilk ön incelemelere göre bu tutarın yaklaşık 74 milyon EUR’luk bölümünün Şirketimize ilişkin olabileceği belirtilmiş olup, konu başlıkları aşağıdaki şekildedir (Gelir-Gider kayıtlarında yer alan tutarlar; TCMB tarafından evrak-kayıt tarihlerinde açıklanmış olan EUR alış kurları dikkate alınarak, Bilanço kayıtlarında yer alan tutarlar; TCMB tarafından 20.10.2019’da açıklanmış olan EUR alış kuru dikkate alınarak, belirli bir dönem içinde oluşan tutarlar ise; ilgili döneme ilişkin TCMB tarafından açıklanmış olan EUR alış kurları dikkate alınarak hesaplanmıştır.)

Futbolcu, Teknik Adam, Temsilci ve İlişkili İşlemlerde Tespit Edilen İstisnai Durumlar Sebebiyle Ortaya Çıkan İlave Yükümlülükler, Feragat Edilen Yetiştirme Tazminatları, UEFA ve TFF Tarafından Kulüp’e Kesilen Cezalar, Bir Futbolcuya Sözleşmesinde Taahhüt Edilen İmza Parasının Kendisine Ödenmemiş Olması, Bir Futbolcu ile İmzalanan Protokoldeki Ödeme Vadelerine Uyulmaması, Bir Spor Kulübü’ne Yapılan Yatırım Sebebiyle Katlanılan İlave Maliyetler, Futbolculara Sözleşmelerinde Taahhüt Edilenden Daha Fazla Sayıda Uçak Bileti SağlanmasıFutbol Takımı Kullanımındaki Ultrason Cihazının Kaybolması, Haksız Sözleşme Feshi Tazminatı, Karşılıklı Sözleşme Feshi Tazminatı, Satış Komisyonu Bedeli, Ortalamanın Üzerinde Temsilcilik Bedeli, İfa Edilmeyen Döneme İlişkin Temsilcilik Bedeli, Borçların Zamanında Ödenmemesi Sebebiyle Oluşan İlave Maliyet, Tedarikçiler Tarafından Başlatılan İcra Takipleri Sebebiyle Katlanılan İlave Maliyetler, Alternatif Teklif Alınmamış Satın Alma İşlemleri, Tedarikçilere Ödemelerin Zamanında Yapılmaması Sebebiyle Katlanılan Vade Farkı Maliyetleri, Çin Kampı Organizasyon Maliyeti, Uydu Bant Kiralaması, 20 Ekim 2019 Tarihi İtibariyle Tahsil Edilmemiş ve Fakat Gerekçesi Belirlenememiş Avans Bakiyeleri, Kapsamı Belirlenemeyen Hizmet Alımları, Bilet ve Loca Faaliyetlerinde Tespit Edilen Aksaklıklar ve İstisnai Durumlar.
Kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Beşiktaş’ta Ahmet Nur Çebi yönetiminin 2009-2019 dönemine dair 10 yıllık denetleme tamamlandı ve bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderildi.KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından hazırlanan raporda, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ve bağlı ortaklıkları için toplamda 102 milyon 200 bin 434 Euro tutarında istisnai durum tespit edildi. Ön incelemelere göre bu tutarın yaklaşık 74 milyon Euro’luk bölümü Beşiktaş A.Ş.’ye ait. İncelenen dönemin 2009-2012 dönemi Yıldırım Demirören, 2012-2019 arası da Fikret Orman dönemini kapsıyor.

Ahmet Nur Çebi ve Fikret Orman ikilisi zor durumda

Fikret Orman dönemin 6,5 yılında icra kurulu başkanı olan Ahmet Nur Çebi zor durumda. Çebi Ayrıca futbol şubesi sorumluluğuda yaptı 

KPMG’nin hazırladığı raporu KAP’a gönderdiği raporda 102.2 milyon Euro’luk sorun bulundu. Dönemin 6,5 yılında icra kurulu başkanı olan Ahmet Nur Çebi zor durumda.

Futbolcu teknik direktör ve menajerlere ilave ödeme

Tarihi nitelik taşıyan rapora göre 2009-2019 arasında bazı futbolculara, teknik direktörlere, menajerlere ilave para verilmesinden, bonservis bedeli elde etmeden futbolcu satışına kadar, bir çok kalemdeki işlem Beşiktaş’ın zarara uğrama nedeni sayıldı.

Beşiktaş’ın Almeida transferindeki fon şifresini NationalTurk çözdü!

Sözleşme fesihlerinde Beşiktaş zarar uğradı

KAP’a gönderilen ve ana hatları açıklanan raporda Beşiktaş’ın zarara uğradığı işlemler tek tek şöyle sayıldı:

  1. Haksız sözleşme feshi tazminatı
  2. Karşılıklı sözleşme feshi tazminatı
  3. Satış komisyonu bedeli
  4. Ortalamanın üzerinde temsilcilik bedeli
  5. İfa edilmeyen döneme ilişkin temsilcilik bedeli
  6. Borçların zamanında ödenmemesi sebebiyle oluşan ilave maliyet…

İmza parası verilmedi, protokole uyulmadı

Raporda futbolcu ödemelerinde yaşanan sorunlar da şu şekilde kaydedildi:

  1. Bir futbolcuya sözleşmesinde taahhüt edilen imza parası verilmedi
  2. Bir futbolcuyla imzalanan protokoldeki ödeme vaatlerine uyulmaması nedeniyle de Beşiktaş zarar gördü.
  3. Bazı futbolculara sözleşmelerinde taahhüt edilenden daha fazla sayıda uçak bileti sağlandı.

Borçlar ödenmedi, TFF ve UEFA cezaları…

Borç ödemeleri ve çeşitli kurumlardan kesilen cezalara dair sıkıntılar da raporda şöyle sıralandı:

  1. Borçların zamanında ödenmemesi, icra takipleri sebebiyle ilave maliyet oluşturdu
  2. Alternatif teklif alınmadan yapılan satan almalar da kulübü zarara soktu.
  3. Tedarikçilere ödemelerin zamanında yapılmaması sebebiyle vade farkı maliyetleri oluştu.
  4. UEFA ve TFF tarafından Beşiktaş’a kesilen cezalarla da kulüp zarara uğratıldı.
  5. Bir spor kulübüne yapılan yatırım sebebiyle ilave maliyetlere katlanılmak zorunda kalındı.

Ultrason cihazı kayboldu

Zamanında medyada haber konusu da olan futbol takımının kullandığı ancak daha sonra ortadan kaybolan ultrason cihazı da bağımsız denetim şirketinin hazırladığı raporda yer aldı. İşte ultrason cihazı ve diğer başka konulardaki tespitler:

  1. Futbol takımının kullanımındaki ultrason cihazı kayboldu.
  2. Çin kampı organizasyon maliyeti.
  3. Uydu bant kiralaması.
  4. 20 Ekim 2019 tarihi itibariyle tahsil edilmemiş ve fakat gerekçesi belirlenememiş avans bakiyeleri
  5. Kapsamı belirlenemeyen hizmet alımları.
  6. Bilet ve loca faaliyetlerinde tespit edilen aksaklıklar ve istisna durumlar.

‘Come to Beşiktaş’ ve Çin kampı

Şampiyonlar Ligi’nde üst üste iki sezon mücadele ederken uluslararası bilinirliği artan Beşiktaş’ta Fikret Orman yönetimi bunu değerlendirmek istemişti. Yönetim bu maksatla Çin’de bir ofis açarak, siyah beyazlı kulübe yeni gelir kaynakları yaratacağını duyurdu. Bunun için de 2017 yazında Beşiktaş, Çin’e giderek Alman takımı Schalke 04 ile bir maç yaptı. Fikret Orman, 15 Ocak 2018’de ‘Come to Beşiktaş’, ismiyle düzenlendiği basın toplantısında özellikle Çin pazarına girmenin globalleşme açısından önemli bir adım olduğunu belirtmişti.KPGM raporuna göre ise bu seyahatten kulüp zarara uğradı.

Şimdi ne olacak ?

Hukukçulara göre Ahmet Nur Çebi’nin de görevde olduğu süreleri kapsayan bu raporlar sonunda SPK ve maliye bakalığı nezdinde dönemin BJK yöneticilere karşı soruşturma açılması gerekiyor.

Yönetim, daha önce yapmış olduğu çeşitli açıklamalarında “Eğer bir sıkıntı tespit edilirse bu yargıya intikal ettirilir. Hesabı yargı sorar” demişti.

Ahmet Nur Çebi ve mevcut yönetimin istifası söz konusu

KPGM raporu hafta sonu yapılacak mali ve idari genel kurulda da gündeme gelecek. Raporun kapsadığı ilk üç yılda başkan olan Yıldırım Demirören’in genel kurula gelmesi beklenmiyor. 7 yıllık döneminin başkanı Fikret Orman’ın ise salonda olması bekleniyor. Orman’ın rapora nasıl bir tepki vereceği merak edilirken Ahmet Nur Çebi’nin soruşturma ve yargıya taşınacağı bu durumda istifa edip etmeyeceği merak konusu…

Hukukçuların dikkati çektiği bir hususta “Ticaret hukukuna göre, kusurlu eylemleriyle şirkete verdiği zarardan yönetim kurulu “tüm üyeleriyle” sorumlu ” olduğu için ayrıca zarar edilen konuda en yetkili iki kişiden biri olan Ahmet Nur Çebi’nin görevinin sona ermesi gerektiği.

KPMG Raporları sonucu genel kurulun tüm dönemlerin ibra edilmemesi bekleniyor…

Ahmet Nur Çebi yönetimi ibra edilemezse 1 ay içinde olağan üstü seçimli kongreye gidilecek.

Kaynak : Beşiktaş Postası

Ahmet Nur Çebi ile Fulya müteahhiti Yaşar Aşçıoğlu beraber seçim kazanmışlar. Beşiktaş’ta ilginç bir Trabzon ve Beşiktaş hikayesi

8 Mart Kadınlar Günü Turları

Bir yanıt yazın

Maldivler Turu
Başa dön tuşu