Bilim

Bilim - NationalTurkBilim haberlerini ve en önemli bilimsel bulgularla, tüm bilimsel gelişmeleri geçmişten bugüne olan tüm içerikleri NationalTurk Bilim haberleri sayfasından takip edebilirsiniz.

NationalTurk Bilim

nedensellik altında amaç besleyen, olguları, iddiaları, deneyleri, gözlemleri ve gelişmeleri somutla ilişkilendirilebilecek dünyevî ve evrensel olayları kendine konu olarak seçmektedir.

NationalTurk – Objektif | Tarafsız | Farklı

Anılar Sadece Beyinde Saklanmıyor: ABD’deki Araştırmaya Göre Böbrek ve Sinir Hücreleri de Hafızayı Depolayabiliyor

Anılar sadece beyinde değil; sinir dokusu ve böbrek hücreleri de hafızayı depolayabiliyor.

Devamını Oku »

Yoğun kar yağışı depremlere sebep mi oluyor?

Yoğun kar ve yağmurun yol açtığı yer altı basıncının bazı depremleri tetiklediği öne sürüldü.

Devamını Oku »

75.000 yaşındaki Neandertal kadının yüzü ortaya çıktı

Bilim insanları 75.000 yıl önce yaşamış bir kadının nasıl görüneceğine ilişkin bir çalışma yaptı. Neandertal kadınının ortaya çıkan görüntüsü ilgi çekti.

Devamını Oku »

Yeni bir güneş sistemi keşfedildi

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronomları, Samanyolu Galaksisinde 6 gezegeninin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi gözlemledi. Güneş sistemi milyarlarca yıldır dış etmenlere maruz kalmadı Astronomlar, milyarlarca yıldır dış etmenlere maruz kalmadan var…

Devamını Oku »

Grönland’da buzullar 5 kat daha hızlı erimeye başladı

Bilim insanları yaptıkları araştırmayla gelecek adına korkutan bir sonuca ulaştı. Grönland'da buzullar 20 yıl önceye göre 5 kat daha hızlı eriyor.

Devamını Oku »

Doğu Antarktika’da 14 milyon yıllık keşif

Bilim insanları, Doğu Antarktika buz tabakasının altında 14 milyon yıllık arazi oluşumu keşfetti.

Devamını Oku »

Mikroplastik içeren birçok ürün AB’de yasaklandı

Diş macunu, makyaj malzemeleri... AB, mikroplastik içeren birçok ürüne yasak getirdi. Peki, yasak ne zaman nasıl uygulanmaya başlayacak.

Devamını Oku »

Nobel Kimya Ödülü 2023: Ödül Kuantum Nokta Araştırmacılarının

Nobel Kimya Ödülü 2023, kuantum noktalarının keşfi ve senteziyle ilgili yaptıkları çalışmalardan dolayı Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov'a verildi.

Devamını Oku »

Naci Görür Ahmet Ercan ve Şener Üşümezsoy’a Sert Çıktı

Candaş Tolga Işık’ın sunduğu Az Önce Konuştum programında canlı yayına katılan Prof. Dr. Naci Görür meslektaşlarını sert sözlerle eleştirdi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler beklenen büyük İstanbul depremine çevrilmişken yıllardır İstanbul’u uyaran ve meydana gelecek depremin büyüklüğünün 7’nin üzerinde olacağını söyleyen…

Devamını Oku »

Bilim insanları ilk kez böbreklerin kan grubunu değiştirdi

Bunun nakil için organ tedarikini artırabilecek bir buluş olabileceği ve genellikle uygun donör bulmakta zorlanan gruplar için özel etkileri olacağı belirtiliyor. Kan grupları farklı olan kişilerden birbirine böbrek nakli olmuyor. BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher araştırmasına göre böbreğin…

Devamını Oku »

Bilim Kurulu toplantısına sürpriz konuk

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısına sürpriz bir ismin katılacağı açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’in, bu hafta yapılacak Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına video konferansla katılacağını bildirdi. Bakan Koca, dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine…

Devamını Oku »

Çin duyurdu: Zhurong Mars’a iniş yaptı

Çin Ulusal Uzay Yönetiminden (CNSA) yapılan açıklamada, bu sabah Zhurong’dan telemetri sinyalinin alındığı ve gezginin başarılı şekilde Mars’a indiği bildirildi. Zhurong’un, daha önce belirlenen Mars’ın güneyindeki bir lav tabakasına iniş yaptığı açıklandı. ABD ve Rusya’nın ardından Çin, Mars’a gezgin yollayan…

Devamını Oku »

Beyaz Saray’dan bilim ve siyaseti ayırma adımı

Bu girişim çerçevesinde 46 üyeden oluşacak yeni bilimsel bütünlük görev gücü kuruluyor. Kurul ilk toplantısını Cuma günü yapacak. Görev gücünün hedefi, 2009 yılından bu yana bilimsel verilere dayalı olarak alınması gereken kararların siyasi baskıya maruz kaldığı durumları araştırmak ve gelecekte…

Devamını Oku »

Dünyanın en kurak yeri Atacama

Atacama Çölü, batısında Büyük Okyanus’un bulunduğu Şili’nin dünyaca ünlü bir çölüdür. Neredeyse yağmurun hiç yağmadığı bu çöl, NASA tarafından da uzay araçlarının test edildiği yer olarak biliniyor. 1971 yılında yağan yağmura kadar 400 yıl boyunca bölgede yağış kaydedilmemiştir. Batısında Büyük…

Devamını Oku »

Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe: NASA’nın Mars misyonunda imzası olan Türk bilim insanı

Mars’a araştırma için indirilen son iki uzay aracı Curiosity ve Perseverance’ta, bir Türk bilim insanının da imzası var: Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe. ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni 1992’de bitirdikten sonra Purdue Üniversitesi’nden burs alarak yüksek lisans ve ardından doktorasını tamamlayan Açıkmeşe, 2003’te…

Devamını Oku »
Başa dön tuşu