Macron’dan nükleer çıkış: Özgür olmak için korkutucu olmalıyız
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin onlarca yıl sonra ilk kez nükleer savaş başlığı sayısını artıracağını açıkladı. Macron, Fransa’nın yeni dönemde nükleer caydırıcılık stratejisini güçlendireceğini ve Avrupa’yı daha bağımsız bir güvenlik mimarisine davet ettiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin balistik füze denizaltılarına ev sahipliği yapan bir askeri üste yaptığı konuşmada, Fransa’nın nükleer doktrininde güncellemeye gidildiğini duyurdu. Macron, “Özgür olmak için korkutucu olmalıyız” diyerek Fransa’nın yeni bir caydırıcılık aşamasına geçtiğini ifade etti.
Konuşma, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Avrupa güvenliğine ilişkin artan belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump ile yaşanan NATO ve Ukrayna gerilimleri gölgesinde gerçekleşti.
Onlarca yıl sonra ilk artış
Macron, Fransa’nın onlarca yıl aradan sonra ilk kez nükleer savaş başlığı sayısını artıracağını açıkladı. Bu adımın NATO’nun nükleer misyonunu tamamlayıcı nitelikte olacağını belirten Macron, Avrupa ülkelerini nükleer caydırıcılık tatbikatlarına katılmaya davet etti.
“Avrupalıların kendi kaderleri üzerinde yeniden kontrol sahibi olmalarını istiyorum” diyen Macron, Avrupa’nın jeopolitik bir güç haline gelmesi gerektiğini vurguladı.
Macron: Nükleer güç barışın hizmetinde
Macron, Fransa’nın nükleer kapasitesinin barışın hizmetinde olduğunu savundu. Ancak ülkesinin gerektiğinde “hiçbir ülkenin toparlanamayacağı” bir güç kullanma kapasitesine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Fransa’nın 10 Mart’ta Paris’te nükleer enerjinin geliştirilmesine yönelik bir zirveye ev sahipliği yapacağını duyuran Macron, ülkesinin sivil nükleer enerji alanında da öncü rol üstlenebileceğini söyledi.
Avrupa’da güvenlik endişesi
Avrupa’da son dönemde ABD’nin kıtayı kendi nükleer şemsiyesi altında koruma taahhüdüne dair soru işaretleri artmış durumda. NATO üyelerinin ABD nükleer koruması altında güvenceye alınması, uzun yıllardır Avrupa güvenliğinin temel taşlarından biri olarak görülüyordu.
Fransa ise Avrupa Birliği içinde nükleer silaha sahip tek ülke konumunda bulunuyor. Birlik üyesi olmayan ancak NATO müttefiki olan İngiltere de nükleer caydırıcılığa sahip tek diğer Avrupa ülkesi.
Fransa’nın nükleer kapasitesi
Fransa’nın nükleer doktrini savunma odaklı bir stratejiye dayanıyor ve ülkenin “hayati çıkarlarını” korumayı amaçlıyor. NATO üyesi olmasına rağmen Fransa, nükleer kuvvetleri üzerinde tam bağımsızlık sürdürüyor.
Fransız Anayasası’na göre nükleer silah kullanımına karar verme yetkisi yalnızca cumhurbaşkanına ait.
Fransa’nın Charles de Gaulle uçak gemisi, nükleer silah taşıyabilen Rafale savaş uçaklarını barındırabilen Avrupa’daki tek yüzey savaş gemisi olarak öne çıkıyor.
Ülkenin Atlantik kıyısındaki Île Longue üssünde konuşlu dört nükleer denizaltısı bulunuyor: Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant ve Le Terrible. 1972’den bu yana en az bir nükleer denizaltı sürekli devriye görevinde bulunuyor.
Uluslararası araştırma kuruluşlarının verilerine göre Fransa’nın yaklaşık 290 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bu sayı Fransa’yı Rusya, ABD ve Çin’in ardından dünyanın dördüncü büyük nükleer gücü konumuna yerleştiriyor.






